Viimeisimmät artikkelit

Yleistä
Äänimaailma: miten äänet vaikuttavat pelaamiseen?
by Maria/ on 16 Nov 2024

Äänimaailma: miten äänet vaikuttavat pelaamiseen?

Pelaamisen maailma on täynnä värejä, jännitystä ja kiihtyvää sykettä. Kaiken tämän lisäksi aivan yhtä keskeinen asia tässä kokonaisuudessa on äänimaailma. Jokainen ääni, rytmi ja sävel tuovat pelaamiseen tunnelman sekä muodostavat elämyksen, joka vetää pelaajia puoleensa. Mutta miten äänimaailma oikeastaan vaikuttaa pelaajaan? Minkälainen merkitys ääniefekteillä on pelaamiseen? Pureudutaanpa syvemmälle tähän mielenkiintoiseen aiheeseen. Äänimaailman tarkoitus: tunteita ja tunnelmaa Kun avaat pelin tai kirjaudut nettikasinon peliaulaan, niin huomio kiinnittyy ensimmäisenä visuaalisiin asioihin. Erilaisilla kuvilla ja animaatioilla voidaan nostaa esille kaikki tärkeimmät asiat pelissä kuten mitä ominaisuuksia siinä on tai mitä ja miten voit pelata.

Yleistä
Kallonpohjan kipu
by Maria/ on 01 May 2023

Kallonpohjan kipu

Kallonpohjan kipu voi olla erittäin hankalaa ja häiritsevää. Kipu tuntuu yleensä pään takaosassa ja voi johtua monista eri syistä. Joillakin potilailla se voi johtua jännityspäänsärystä, joka puolestaan johtuu lihasten kireydestä. Toisilla potilailla kipu voi johtua migreenistä tai muista päänsärkytyypeistä. Joissakin tapauksissa kallonpohjan kipu voi olla oire vakavammasta terveysongelmasta, kuten aivokasvaimesta tai aivoverenvuodosta. Kipua voidaan hoitaa erilaisilla lääkkeillä, kuten kipulääkkeillä tai migreenilääkkeillä. Joissakin tapauksissa fysioterapia tai akupunktio voi myös auttaa lievittämään sitä.

Yleistä
Paraneeko korvatulehdus itsestään
by Maria/ on 30 Aug 2022

Paraneeko korvatulehdus itsestään

Korvatulehdus vaivaa yleensä lapsia, mutta se ei ole vieras myös aikuisilla. Yleisenä syynä siihen sairastumiseen on virustauti kuten esimerkiksi flunssa. Korvatulehdusta pyritään aina hoitamaan antibioottikuurilla, mutta nykyään on suuntaus yhä enemmän siihen, että sitä ei enää määrätä, mikäli ilman kuuria tulehdus alkaa parantua. Jos pienestä lapsesta on kysymys, se vaatii vanhemmilta huomattavasti malttia varsinkin taudin alkuvaiheessa. Lapsihan on itkuinen, saattaa syödä huonosti ja öistä muuttuu hyvinkin rauhattomia. Paraneeko korvatulehdus itsestään ja milloin?

Yleistä
Millä eläimellä on paras kuulo maailmassa?
by Maria/ on 02 Jun 2022

Millä eläimellä on paras kuulo maailmassa?

Ihmiskorvan ulottumattomissa on uskomaton äänimaailma. Meidän korviemme kuuloalue on vain 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Vertailun vuoksi esimerkiksi koirat kuulevat 40 hertsistä 46 kilohertsiin. Ihmiskorvan kuuloalueen ulkopuolella useat eläimet kuulevat todella matalia infraääniä ja huiman korkeita ultraääniä ja siksi onkin mielenkiintoista selvittää, millä eläimellä on paras kuulo. Varsinkin hyönteiset käyttävät monen taajuisia ääniä ja niiden kuulo onkin todella huippuluokkaa, mutta yllättäen hyvin kuulevia eläimiä on paljon myös nisäkkäissä. Joko arvaat, millä eläimellä on paras kuulo?

Yleistä
Onko matala humina korvassa vaaraton vaiva
by Maria/ on 19 May 2022

Onko matala humina korvassa vaaraton vaiva

Matala humina korvassa on yksi tinnituksen oireita. Tinnitukseksi luokitellaan esimerkiksi korvien humina, kohina, vinkuminen ja soiminen. Kyseessä on kiusallinen vaiva, joka voi tuntua joko molemmissa tai vain toisessa korvassa. Vaarallista matala humina ei yleensä harmillisuudestaan huolimatta ole ja tinnitus on myös yllättävän yleistä. Tutkimusten mukaan jopa joka kymmenes suomalainen kärsii tinnituksesta jatkuvasti ja sitäkin useampi ajoittain. Matala humina korvassa liittyy usein ikään Yleisin syy korvien huminalle voidaan jäljittää sisäkorvan hiusverisuoniston rappeutumiseen.

Yleistä
Korvatulehdus aikuisella
by Maria/ on 26 Dec 2021

Korvatulehdus aikuisella

Monesti ajatellaan, että korvatulehdus on lasten tauti, mutta itse asiassa korvatulehdus aikuisella on melko tavallinen tauti, joka iskee silloin tällöin. Tavallisesti aikuisella korvatulehdus on korvakäytävässä, ja sitä voidaan yrittää ennaltaehkäistä omilla toimilla, kuten pitämällä korvakäytävät kuivina ja tuulelta sekä kylmältä suojattuina. Mutta mistä sitten tietää, milloin korvan vihlonnan takana on korvatulehdus, ja miten aikuisten korvatulehdusta oikein hoidetaan? Millaisia oireita korvatulehdus aikuisella aiheuttaa? Aikuisen välikorvatulehdus voi oireilla eri tavalla, mutta yleisimpiä korvatulehduksen oireita ovat korvan kipeytyminen ja kosketusarkuus.

Yleistä
Kallonpohjan lihakset tarvitsevat huoltoa
by Maria/ on 04 Nov 2021

Kallonpohjan lihakset tarvitsevat huoltoa

Jännityspäänsärky on ikävä tunne, joka saattaa kestää pitkään. Se voi alkaa äkillisesti ja vaivata monissa tilanteissa, joissa keskittymisen pitäisi olla kunnossa. Kallonpohjan hieronta on tunnetusti apukeino, jolla jännityspäänsärkyä voi vähentää ja parhaimmillaan sen voi poistaa jopa kokonaan. Kallonpohjan lihakset tarvitsevat nimittäin huoltoa samaan tapaan kuin muutkin lihakset. Jos niitä ei huolla, voi seurauksena olla ikävää päänsärkyä. Kallonpohjan lihakset kuntoon Monet meistä eivät edes ajattele sitä tosiasiaa, että myös kallonpohjassa on lihaksia.

Yleistä
Korvakipu kovan äänen jälkeen eli akuutti meluvamma
by Maria/ on 03 Sep 2021

Korvakipu kovan äänen jälkeen eli akuutti meluvamma

Korvakipu kovan äänen jälkeen tunnetaan myös nimellä akuutti meluvamma. Akuutti tarkoittaa nimenomaan sitä, että kipu on ilmaantunut aivan yllättäen. Yleisimpiä akuutin meluvamman aiheuttajia ovat esimerkiksi äänekkäät työkoneet, moottoriurheilu, ampumaurheilu tai kovaääninen musiikki esimerkiksi festareilla tai klubilla. Akuutti meluvamma syntyy, kun sisäkorvan sietokyky ylittyy. Tämän seurauksena korvat alkavat soida. Korvissa voi esiintyä myös lukkoisuutta ja tukkoisuutta. Korvakipu kovan äänen jälkeen saattaa vaatia hoitoa Joissakin tapauksissa korvan akuutti meluvamma voi vaatia hoitoa. Tämä on yleistä silloin, kun kova melu on kestänyt pitkään tai se on ollut erityisen voimakasta.

Yleistä
Menieren tauti – inhottava vaiva korvassa
by Maria/ on 19 Jun 2017

Menieren tauti – inhottava vaiva korvassa

Aivan kuten mikä tahansa muukin osa ihmisessä, herkät korvamme voivat saada sairauksia. Osa niistä on niin kummallisia oireiltaan, tai niitä on vaikea yhdistää selvittääksemme taudin alkuperän. Yksi tällainen harvinaisempi oireyhtymä, jonka syytä ei varmasti tiedetä, on Menieren oireyhtymä. Menieren tauti yhdistää outoja oireita Tässä oireyhtymässä voi henkilöllä esiintyä huimausta, jossa tuntuu että koko ympäristö pyörii tai epämääräistä jalkojen keinutusmaista huimausta. Muita oireita ovat paineen tuntuminen korvassa, tai tunne kuin korvat täyttyisivät.

Yleistä
Mitä tehdä, kun kuulo heikkenee?
by Maria/ on 29 May 2017

Mitä tehdä, kun kuulo heikkenee?

Kuulon heikkeneminen voi olla vähittäistä tai äkillistä. Useimmiten kuulo heikkenee vähitellen ihmisen vanhetessa. Se voi myöskin liittyä liialliseen vahaan korvassa, tai flunssan aiheuttamaan kuulon heikkenemiseen. Nämä kaksi oiretta on hoidettavissa, mutta jos kuulo on heikentynyt äkillisesti, on tilanne vakavampi. Kuulon äkillinen heikentyminen voi johtua jostakin onnettomuudesta tai tapaturmasta, kuten voimakkaasta räjähdyksestä lähellä, pitkäaikaisesti kovalle melulle altistumisesta tai sukeltamisesta. Jos kuulon heikkenemiseen liittyy lisäksi esimerkiksi suhinaa, huimausta tai joitain muita oireita, voi syynä olla sisäkorvan tai kuulohermon vioittuminen.

Yleistä
Festarit tulevat taas, pidä korvistasi huolta!
by Maria/ on 24 Apr 2017

Festarit tulevat taas, pidä korvistasi huolta!

Suomi, tämä kesäfestareiden luvattu maa, kylpee pian taas auringossa (ainakin toivottavasti) ja kansa vaeltaa innokkaana kuuntelemaan lempiartistejaan erilaisille festareille. Niitä järjestetään pitkin Suomea, ja jokaiselle viikonlopulle on nykään melkein jo ylitarjontaa. Monta kertaa juuri ennen hurjan festarikauden alkamista media tarjoilee kuluttajille neuvoja siitä, mitä kaikkea festareille kannattaa ottaa mukaan ja miten huolehtia asioista kuten riittävä vedenjuonti tai ehkäisy. Yllättävän usein jää kokonaan mainitsematta eräs tärkeä seikka; kuulo. Kuuloliiton nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä: jos meluisassa tilanteessa ei saa selvää puheesta, joka kuuluu metrin päästä, kuulo tulisi suojata.

Yleistä
Suomalaisen viittomakielen historia
by Maria/ on 27 Mar 2017

Suomalaisen viittomakielen historia

Suomalaisen viittomakielen historia juontaa juurensa 1800-luvun puoliväliin. Tuolloin Ruotsissa opiskellut kuuro Carl Oscar Malm perusti Suomeen ensimmäisen kuurojenkouluun Porvooseen vuonna 1846. Malmin käyttämä viittomakieli levisi suomalaisten kuurojen käyttöön ja eriytyi omaksi kielekseen kuurojen keskuudessa. Kuitenkin vuoden 1800-luvun lopulla Suomessakin alettiin suosia kuurojen opetuksessa oralismia eli puhemetodia, jonka mukaan kuurojen tulisi oppia puhumaan ja hylätä viittomakieli. Oralismin myötä viittomakielen käyttö kiellettiin kouluissa jopa rangaistuksen uhalla. Kuurot jatkoivat kuitenkin viittomakielen käyttöä salaa asuntoloissa ja erilaisissa kuurojen yhdistyksessä.

Yleistä
Lihasongelmat kuulo ongelmien taustalla!
by Maria/ on 27 Feb 2017

Lihasongelmat kuulo ongelmien taustalla!

Yllättävää kyllä, joskus kuulo ongelmien taustalla saattaa olla jopa kireät lihakset. Tämä ei ihan heti ensimmäisenä tulekkaan mieleen kun painitaan nsinnikkäiden ja ikävien kuulovaivojen kanssa. Tästä syystä onkin hyvä tavata spesialisti joka osaa ajatella eri vaihtoehtoja jotka voivat aiheuttaa vaivoja. Lihasjännitys voi nimittäin aiheuttaa jopa korvien tinnitusta, joka saattaa olla voimakkuudeltaan normaalia elämää häiritsevää. Hyvin usein kyseisen kaltaisissa tapauksissa tinnitus on vain ja ainoastaan toisessa korvassa ja ääni voi olla joko inisevä tai todella pistävän terävä.

Yleistä
Kuuloharhat
by Maria/ on 03 Feb 2017

Kuuloharhat

Kuuloharhoilla tarkoitetaan kuuloaistiin liittyvää illuusiota, jossa kuulija kuulee ääniä jotka eivät ole oikeasti olemassa. Harhat voivat olla myös erilaisia hallusinaatiota, jotka liittyvät aivojen toimintaan. Erilaisia kuuloharhoja voi olla esimerkiksi McGurkin ilmiö, Shephardin asteikko sekä harhat äänen jatkuvuudesta. Myös muun muassa erilaisiin sairauksiin, kuten skitsofreniaan liittyy erilaisia aivojen tuottamia hallusinaatioita. Hallusinaatiot eli aistiharhat Kuuloharhoihin liittyy todella usein hallusinaatioita, jolla tarkoitetaan todentuntuista kokemusta, joka on kuitenkin oman mielen tuottama. Hallusinaatiot alkavat ja loppuvat tahdosta riippumatta.

Yleistä
Tinnitus – korvien soimista ja huminaa
by Maria/ on 06 Jan 2017

Tinnitus – korvien soimista ja huminaa

Onko sinulla kokemusta korvien soimisesta, mutta et ole löytänyt sille selitystä? Kyseinen soiminen tai kohina saattaa johtua tinnituksesta. Kyseinen ääni ei aiheudu ulkoisesta äänestä, vaan syynä on tavallisesti sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen, mikä aiheuttaa poikkeavan ääniaistimuksen. Syitä voi olla monia ja tinnitus esiintyä eri tavoin. Tässä artikkelissa tutustummekin paremmin tinnituksen syihin, esiintyvyyteen sekä hoitomuotoihin. Oireena jatkuvaa vinkunaa Tinnituksen ääni saattaa vaihdella, mutta se on normaalisti jatkuvaa vinkunaa, kihinää sekä kohinaa. Tämä soiva ääni on siniaaltomainen, ja se voi olla esimerkiksi 1500 HZ:n ääntä.

Yleistä
Kuulolaitteet kuulemisen apuna
by Maria/ on 30 Dec 2016

Kuulolaitteet kuulemisen apuna

Kuulokoje on tärkeä apuväline huonokuuloiselle. Se auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa, mutta se ei kuitenkaan tee käyttäjästään normaalikuuloista. Kuulokoje helpottaa huonokuuloisen arkielämää: väsyttävä pinnistely esimerkiksi työpalavereissa ja keskusteluissa vähenee. Se helpottaa huonokuuloisen selviytymistä arkielämän tilanteissa ja omien asioiden hoitamissa. Sähköisessä kuulolaitteessa on mikrofoni, joka muuttaa äänen sähköiseksi signaaliksi sekä vahvistin, jonka tehtävä on kasvattaa sähköisen signaalin voimakkuutta ja korvaan sijoitettava kuulokeosa, joka muuttaa vahvistetun signaalin ääneksi. Kuulolaitteita on eri malleja, mutta yleisin on korvantauskoje, jonka laiteosa asetetaan korvalehden taakse ja korvakappale korvakäytävään.

Yleistä
Kuurojen maailma
by Maria/ on 01 Dec 2016

Kuurojen maailma

Monet varmasti pohtivat onko kuurojen maailma täysin hiljainen. On varmasti jännittävää ajatella, miltä tämän yhden aistin puuttuminen mahtaa tuntua. Tämä kiinnostaa myös meitäkin, joten lähdimme tutkimaan asiaa. Löysimme internetin ihmeellisesti maailmasta hyvää tietoa, jonka tahdomme myös jakaa teidän kanssanne. Normaalia arkea Kuurot pystyvät elämään aivan normaalia arkea, vaikka joitakin poikkeavaisuuksia löytyy. Kuurouden asteita löytyy erilaisia, jotkut saattavat kuulla joitakin ääniä, ja jotkut eivät välttämättä huomaisi vaikka joku löisi kattilat yhteen juuri korvan vieressä.

Yleistä
Kuurous – ei pelkkä kuuloaistin vamma
by Maria/ on 03 Nov 2016

Kuurous – ei pelkkä kuuloaistin vamma

Kuurous määritellään lääketieteellisesti kuuloelinten aistivammaksi, joka estää puheen ymmärtämisen kuulon kautta. Suomessa syntyy vuosittain 25-30 kuuroa eli arviolta noin 0,8 promillea väestöstä on kuuroja. Kuurous on osittain perinnöllistä, mutta se voi johtua raskauden aikaisista komplikaatioista tai olla seuraus sairaudesta tai onnettomuudesta. Aivokalvontulehdukseen liityy usein sisäkorvan leviämisen ja sitä myötä kuuroutumisen riski. Vaikean kuulovamman voivat aiheuttaa myös kovat äänet tai jonkin korvan osan vaurioituminen. Myös ikä heikentää kuuloaistia. Joillakin kuuroilla on lisävaivana myös jatkuva korvien soiminen eli tinnitus.

Yleistä
Liimakorva lasten kuulon alentajana
by Maria/ on 30 Sep 2016

Liimakorva lasten kuulon alentajana

Lapsilla korvatulehdukset ovat yleinen vaiva ja ne kannattaa hoidattaa heti pois niiden ilmetessä. Joskus lapsilla voi kertyä nestettä välikorvaan eli voi muodostua niin sanottu ”liimakorva”. Normaalisti neste valuu esteettä ulos välikorvasta nenän ja kurkun takaosaan korvatorven kautta. Välikorvaan voi kertyä nestettä nuhan ja muiden ylähengitystieinfektioiden aikana. Liimakorvataudissa neste muuttuu liimaiseksi ja jää välikorvaan ylähengitystieinfektion tai korvatulehduksen parannuttua. Syytä miksi joillekin lapsille kertyy herkemmin liimaa korvaan ei tunneta. Sairaus on osin perinnöllistä, joten perintötekijät ovat usein suuressa roolissa.

Yleistä
Korvatulehduksen oireet ja hoito
by Maria/ on 06 Sep 2016

Korvatulehduksen oireet ja hoito

Korvatulehdus on ikävä vaiva, joka kiusaa meitä kaikkia aika ajoin. Se on yleinen etenkin pienillä lapsilla, mutta monikaan ei kuitenkaan ole selvillä siitä, miten korvatulehdusta tulisi hoitaa. Ei sinänsä mikään ihme, sillä netissä liikkuu korvatulehduksen hoidosta, vaikka millaisia ohjeita. Me kerromme tänään, miten korvatulehdus ilmenee, ja mitä tulisi tehdä, mikäli epäilee itselleen, tai lapselleen puhjenneen korvatulehduksen. Korvatulehduksen oireet Korvatulehdusta on syytä epäillä, mikäli korvassa tuntuu kipua, ja ilmenee yskää, nuhaa, tai kuumetta.

Yleistä
Korvan rakenne
by Maria/ on 04 Aug 2016

Korvan rakenne

Korva on monimutkainen elin, joka sijaitsee meillä pään sivulla. Emme tule edes ajatelleeksi, miten monesta osasta korva koostuu, niin että se pystyy kuulemaan hyvin ja auttamaan meitä arjen askareissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Korvassa on kolme eri päärakennetta jotka ovat ulko-. väli- ja sisäkorva. Kaikki näistä kolmesta toimittavat osaltaan tärkeää virkaa siinä, että ihminen kuulee. Monesti ajattelemme korvalehteä vain kosmeettiselta kannalta,eli ovatko korvamme liian suuret, pienet tai ulkonevat, mutta korvalehdellä on tosiasiassa todella tärkeä tehtävä kerätä ääniaallot korvakäytävään ja aloittaa koko kuulemisprosessi.

Yleistä
Parhaat kuulokkeet musiikin kuunteluun
by Maria/ on 22 Jul 2016

Parhaat kuulokkeet musiikin kuunteluun

Tänä päivänä jo pelkästään katukuvassa näkee etenkin monia nuorempia ihmisiä, jotka kuuntelevat musiikkia esimerkiksi älypuhelimillaan. Musiikkia kuunnellaan niin paljon, että siksi onkin tärkeää omistaa oikeat varusteet kuuntelun, eli laadukkaat kuulokkeet. Mikäli kuuntelet huonolaatuisilla kuulokkeilla musiikkia tai puhetta suurella voimakkuudella, voi erityisesti pitkän ajan kuluessa siitä koitua suuriakin ongelmia. Tällä kertaa olemmekin siis listanneet parhaat ominaisuudet turvalliseen kuunteluun, jotta kuulo pysyisi hyvänä aina vanhoille päiville asti. Millaiset korvakuulokkeet sinulle sopivat? Useimmiten kuulokkeita käytetään nimenomaan älypuhelinten kanssa.

Yleistä
Kuulontutkijan ammatti
by Maria/ on 14 Jul 2016

Kuulontutkijan ammatti

Monia ihmisiä varmasti mietityttää, ketkä ovat he, jotka tutkivat kuuloa, ja miten kuulontutkijaksi pääsee. Tänään perehdymme asiaan, sillä onhan kyseessä erittäin mielenkiintoinen, ja ennen kaikkea, todella tärkeä ammatti. Kuulontutkijaksi eli audionomiksi pääsee erikoistumalla. Pohjalla tulee olla jokin terveydenhuollon perustutkinto, kuten lähihoitajan, sairaanhoitajan, tai vaikka terveydenhoitajan tutkinto. Sen jälkeen on mahdollista hakea täydentävään koulutukseen, josta valmistuu audionomiksi. Audionomin koulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä, ja se kestää noin 1 – 1,5 vuotta, riippuen opinto-ohjelmasta.

Yleistä
Voiko kuuloa huoltaa?
by Maria/ on 23 Jun 2016

Voiko kuuloa huoltaa?

Kuulo on meille monille päivänselvä ja jopa itsestäänselvä asia, jota ei tule miettineeksi, ennen kuin se alkaa heiketä. Heikkeneminen voi tapahtua joko vanhuuden tai sairauden johdosta, mutta nykyisin lääketieteen ollessa todella kehittynyttä asioille voidaan onneksi tehdä jotain, kun huomataan alkavat ongelmat. Kuitenkin jos huomaa ongelmia kuulonsa kanssa, ei kannata jäädä aikailemaan, vaan ottaa rohkeasti yhteyttä lääkäriin, joka osaa neuvoa jatkotoimenpiteet. Ennen kuulon huonontumista on kuitenkin tärkeää, että kuulosta huolehtii oikeaoppisesti. Tämä saattaa jopa ehkäistä tulevaisuudessa ongelmia kuulon kanssa.