Korvatulehdus aikuisella

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Maria/ 26 Dec 2021

Korvatulehdus aikuisella

Monesti ajatellaan, että korvatulehdus on lasten tauti, mutta itse asiassa korvatulehdus aikuisella on melko tavallinen tauti, joka iskee silloin tällöin. Tavallisesti aikuisella korvatulehdus on korvakäytävässä, ja sitä voidaan yrittää ennaltaehkäistä omilla toimilla, kuten pitämällä korvakäytävät kuivina ja tuulelta sekä kylmältä suojattuina. Mutta mistä sitten tietää, milloin korvan vihlonnan takana on korvatulehdus, ja miten aikuisten korvatulehdusta oikein hoidetaan?

Millaisia oireita korvatulehdus aikuisella aiheuttaa?

Aikuisen välikorvatulehdus voi oireilla eri tavalla, mutta yleisimpiä korvatulehduksen oireita ovat korvan kipeytyminen ja kosketusarkuus. Myös syöminen voi tuntua hankalalta, sillä leukojen liikuttaminen aiheuttaa korvassa kipua. Lisäksi korva voi olla punainen ja voi kutista. Vaikka korva kutisisi, kannattaa muistaa, että sitä ei tule missään nimessä raapia, sillä se voi pahentaa oireita.

Tulehtunut korva voi myös vuotaa eritettä. Jos korvasta vuotaa eritettä, tulee aina lähteä lääkärille, sillä silloin pelkkä kotihoito ei välttämättä riitä, vaan tarvitsee myös antibioottikuurin. Korvatulehdus voi nostaa aikuisilla myös kuumeen. Jos huomaat korvatulehduksen oireita itselläsi, kannattaa aina käydä näyttämässä korvaa lääkärille, sillä se saattaa vaatia lääkehoitoa, jotta paraneminen voi alkaa.

Mistä aikuisen välikorvatulehdus saa alkunsa?

Korvatulehdus aikuisella saa usein alkunsa tahattomasta raapaisusta, joka voi tapahtua esimerkiksi yöaikaan tai sitten korvia puhdistaessa. Kun korvan iho rikkoutuu, portti tulehduksen aiheuttajalle aukeaa, ja tulehdus voi alkaa kehittymään. Se kehittyy usein noin viikossa, ja se pahenee asteittain. Oireina ovat kutina ja hilseily, mutta myöhemmin myös korvan vihlonta. Vaivasta voi tulla akuutti, jolloin korvasärkyä ei enää kestä, vaan lääkärille tulee lähteä saman päivän aikana.

Toinen syy sille, miksi korvatulehdus aikuisella saa alkunsa, on korvaan joutunut kosteus, joka hautoo korvan ihoa. Hautova kosteus voi rikkoa korvan ihon, josta voi myöhemmin alkaa kehittyä korvatulehdus. Tästä johtuen korvatulehduksesta puhutaan usein uimarien tautina, sillä heidän korvansa joutuvat jatkuvasti koetukselle.

Korvatulehduksen kotihoito

Korvatulehduksen aiheuttamaa kipua voidaan hoitaa myös kotona tiettyyn pisteeseen asti, mutta voi olla viisasta käydä lääkärillä, sillä joskus korvatulehdus tarvitsee antibioottikuurin parantuakseen nopeammin. Korvatulehduksen oireita voidaan lievittää särkylääkkeillä, ja paranemista voi edistää riittävällä levolla. Levon ei tarvitse olla nukkumista, vaan rauhallista oleskelua, kuten elokuvan katsomista, uutisten lukemista ja sen selvittämistä, millainen kryptovaluutta cardano oikein on.

Korvatulehdus paranee lähes aina itsestään, jos se vain saa tarpeeksi aikaa paranemiseen. Jos korvasta kuitenkin vuotaa nestettä, tulisi se käydä näyttämässä lääkärillä, jotta neste saataisiin poistettua tarpeen mukaan. Kun korvatulehdus on parantunut, kannattaa pitää mielessä liiallisen korvien puhdistamisen vaarat, jotta tauti ei uusisi niin nopeasti.

Onko korvatulehdus aikuisella ennaltaehkäistävissä?

Korvatulehduksen syntyä voidaan ennaltaehkäistä omin toimin. Esimerkiksi liiallinen korvien puhdistaminen vanupuikolla kannattaa jättää väliin, sillä korvavaikun tehtävänä on suojata korvien herkkää ihoa ja edistää veden poistumista korvakäytävästä. Korvan anatomia on suunniteltu niin, että korvatulehdusta ei pääse niin herkästi syntymään, ellei itse ole sitä aiheuttamassa. Tärkeää onkin olla raapimatta korvakäytävää millään, jotta iho pysyy terveenä.

Korvat tulisi myös pitää kuivina, jotta tulehdusta ei pääse syntymään. Korvien kuivaaminen voikin auttaa ehkäisemään tulehduksen syntymistä. Muista myös suojata korvasi kovalta viimalta esimerkiksi korvaläppien, pipon tai huivin avulla. Näin ne eivät pääse vilustumaan.

Myös erilaiset kuulokkeet voivat aiheuttaa sen, että korvatulehdus aikuisella saa alkunsa. Korvatulehduksen syntymistä voi ehkäistä sillä, että jättää käyttämättä epämiellyttävältä tuntuvia kuulokkeita ja pitää kuulokkeet aina puhtaina, jotta korviin ei pääse likaa ja mikrobeja. Likaisten kuulokkeiden käyttö voi aiheuttaa korvien kutinaa, joka puolestaan saa raapimaan korvia, jolloin korvatulehdus voi saada alkunsa.