Paraneeko korvatulehdus itsestään

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Maria/ 30 Aug 2022

Paraneeko korvatulehdus itsestään

Korvatulehdus vaivaa yleensä lapsia, mutta se ei ole vieras myös aikuisilla. Yleisenä syynä siihen sairastumiseen on virustauti kuten esimerkiksi flunssa. Korvatulehdusta pyritään aina hoitamaan antibioottikuurilla, mutta nykyään on suuntaus yhä enemmän siihen, että sitä ei enää määrätä, mikäli ilman kuuria tulehdus alkaa parantua. Jos pienestä lapsesta on kysymys, se vaatii vanhemmilta huomattavasti malttia varsinkin taudin alkuvaiheessa. Lapsihan on itkuinen, saattaa syödä huonosti ja öistä muuttuu hyvinkin rauhattomia. Paraneeko korvatulehdus itsestään ja milloin?

Milloin korvatulehdus paranee itsestään?

Korvatulehdus tarkoittaa äkillistä välikorvatulehdusta. Se tarkoittaa myös sitä, että se alkaa äkisti ja on lyhytkestoinen. Jos oireilu alkaa yöllä, voi kipuilua lievittää itsehoidolla ja ottaa yhteyttä lääkäriin vasta seuraavana päivänä. Jos samaan aikaan ei ole nuhakuumetta, on hyvin mahdollista, että korvatulehdus paranee itsestään.

Korvatulehdus paranee itsestään, jos sille antaa aikaa. Lääkäriinhän lähdetään yleensä heti, kun ensimmäiset oireet ovat ilmaantuneet ja silloin myös korva näyttää kaikkein pahimmalta. Jos potilasta lääkitään heti ja kipu laantuu, niin lääkäriin ei tarvitse lähteä heti. Sama pätee, jos on korvatulehdus aikuisella.

Onkin sanottu, että mikäli ensimmäisen 12 tunnin yli selviää kunnialla, jopa 80 prosentissa tapauksista, korva alkaa paranemaan itsestään. Jos on epävarma tilanteessaan, on mahdollisuus ottaa yhteyttä etävastaanotolle joko chatilla tai videon avulla. Silloin lääkäri voi määrätä kipua lieventäviä lääkkeitä ja jos se ei auta, on käytävä vastaanotolla.

Miksi antibioottia pyritään välttämään?

Antibioottikuureja pyritään välttämään siksi, että varsinkin lapsilla ne sotkevat suoliston omaa bakteerikantaa. Lisäksi koetaan uhkakuvana myös se, että jos antibiootteja käytetään paljon, niiden teho laskee ja niitä pitäisi käyttää entistä enemmän. Siksi onkin määritelty, että yli neljä antibioottikuuria vuodessa on jo määrä, jolloin tilanteen pitää erikoislääkäri arvioida.

Jos lapsella on usein korvatulehdus, hänelle voidaan myös laittaa korviin putket. Käytännössä se tarkoittaa, että tärykalvolle tehdään reikä ja sinne asetetaan pieni ilmastointiputki, jolloin välikorva saa tavallaan ilmastoinnin. Silloin välikorvassa syntyvä erite vähenee ja samalla myös riski sairastua korvatulehdukseen. Toimenpide on hyvin lyhyt ja kestää vain muutaman minuutin.

Putki pysyy korvassa keskimäärin 8-9 kuukautta, joskus jopa 2 vuotta. Sen jälkeen korva yleensä työntää sen ulos ja tutkimuksissa on todettu, että noin joka kolmannelle joudutaan harkitsemaan sitä, että putket laitetaan uudelleen. Se on kuitenkin hyvä tai jopa parempi ratkaisu kuin antibioottikuuri. Putkien laittaminen on vähän kuin online kasinot, että elämä jatkuu huomattavasti parempana jonkin aikaa sen jälkeen.

Paraneeko korvatulehdus itsestään ja mikä sille altistaa?

Jos korvatulehdus paranee itsestään, niin mitkä ovat ne seikat, jotka sille altistavat? Yksi yleisin syy on flunssa, joka niin sanotusti iskee myös korviin. Toinen, mikä altistaa korvatulehdukselle on myös tupakansavu ja se, jos vanhemmilla on ollut korvatulehduskierre lapsena. Ei myöskään voi unohtaa sitä, että korvan rakenteella on suuri merkitys. Usein myös sanotaan, että ne lapset, jotka käyttävät tuttia, voivat saada korvatulehduksen helpommin.

Rintaruokintaa on puolustettu pitkään ja sanottu, että se suojaa jonkin verran tulehduksilta. Äidinmaidossahan on huomattavan paljon vasta-aineita, jotka toimivat hyvin tehokkaana suojana erilaisia tauteja vastaan.

Mitkä lääkkeet sopivat parhaiten itsehoitoon?

Korvatulehduksen itsehoitoon sopivat parhaiten parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet kuten naprokseeni tai ibuprofeeni. Silloin täytyy kuitenkin olla varma, että näiden käytölle ei ole mitään muuta estettä. Jos kipu korvissa on kova, voi käyttää molempia lääkeryhmiä, sillä niiden yhteiskäyttö on mahdollista. Apteekista voi myös hakea puuduttavia korvatippoja, joiden avulla voi lyhytaikaisesti oireita pyrkiä lieventämään.

Paraneeko korvatulehdus itsestään, ilman antibiootteja, on paljon kiinni siitä, millainen tulehdus on ja onko tulehduksia ollut useampia saman vuoden aikana. Jos lääkekuureja on syönyt saman vuoden aikana useampia, pyritään antibioottikuuria välttämään mahdollisimman pitkään.