Onko matala humina korvassa vaaraton vaiva

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Maria/ 19 May 2022

Onko matala humina korvassa vaaraton vaiva

Matala humina korvassa on yksi tinnituksen oireita. Tinnitukseksi luokitellaan esimerkiksi korvien humina, kohina, vinkuminen ja soiminen. Kyseessä on kiusallinen vaiva, joka voi tuntua joko molemmissa tai vain toisessa korvassa. Vaarallista matala humina ei yleensä harmillisuudestaan huolimatta ole ja tinnitus on myös yllättävän yleistä. Tutkimusten mukaan jopa joka kymmenes suomalainen kärsii tinnituksesta jatkuvasti ja sitäkin useampi ajoittain.

Matala humina korvassa liittyy usein ikään

Yleisin syy korvien huminalle voidaan jäljittää sisäkorvan hiusverisuoniston rappeutumiseen. Tämä ei ole vaarallista, vaan liittyy ikääntymisen mukanaan tuomiin muutoksiin. Sisäkorva on saattanut vaurioitua myös muulla tavoin. Näin voi tapahtua, mikäli korva altistuu äkilliselle tai jatkuvalle metelille tai korvaan on osunut isku. Myös jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa huminaa korvissa.

Silloin, kun korvien humina ei ole jatkuvaa vaan tilapäistä, syy voi löytyä myös verenpainetaudista. Humina saattaa liittyä paniikkihäiriöön, mikäli myös oireiston muut ehdot täyttyvät. Korvien huminaa voivat aiheuttaa tai pahentaa muun muassa pitkittynyt väsymys, liiallinen alkoholin käyttö, säännöllinen tupakan poltto ja stressi, joka ei löydä purkautumismuotoja. Monenlaiset artikkelit netissä kertovat huminan erilaisista syistä lisää, joskin lopullinen diagnoosi kuuluu lääkärille.

Milloin lääkäriin

Jos korvien humina häiritsee itseä kohtuuttomasti tai tuntuu vaikuttavan kuuloon, kannattaa hakeutua korvalääkärille. Huminaan on saatavilla erilaisia hoitomuotoja, joista saattaa olla apua. Mikäli kuulo on alentunut, voidaan käyttöön ottaa kuulokoje. Suosittu hoitomuoto on myös niin sanottu uudelleenoppimishoito. Siinä varsinaista kohinaa ei saada loppumaan, mutta aivojen totuttua ääneen, se ei enää häiritse.