Tärykalvot

Yleistä
kirjoittanut Maria/ 29 Apr 2016

Tärykalvot

Tärykalvo on yksi korvan tärkeimmistä osista ja mitä kuuloon tulee, on tärykalvon tehtävä yksi merkittävimmistä. Tärykalvon saattaa ottaa itsestäänselvyytenä, kuten monet muutkin kehonosat. Jos ongelmia sitten tulee, onkin tilanteen korjaaminen hankalampaa ja esimerkiksi tärykalvon rikkoutuminen voi johtaa pysyvään kuulon menetykseen. Tänään tutustumme hieman tarkemmin siihen, mistä tärykalvo koostuu ja minkälainen tehtävä sillä on kuuloaistin suhteen.

Tärykalvon rakenne

Korvassa sijaitsevat ihmiskehon pienimmät luut, vasaraluu, jalusinluu ja alasinluu. Tärykalvo on kiinnittynyt vasaraluuhun sekä korvakäytävän reunoihin ja sen tehtävänä on välittää ääniaallot välikorvassa sijaitseviin kuuloluihin. Sieltä matka jatkuu aivoihin, jotka viimeisenä tajuavat tärähtelyt ääninä. Tärykalvon väri on vaalean harmaa ja sen halkaisija on noin 1 cm.

Ongelmat tärykalvossa

Tärykalvon kanssa voi tulla ongelmia esimerkiksi silloin, jos korvaan osuu isku tai kovan äänen seurauksena. Jos tärykalvo puhkeaa, siitä aiheutuu kuulovaurio, joka voi jäädä pysyväksi. Tärykalvo kuitenkin voi kasvaa ja uusiutua, jolloin kuulokin palaa ennalleen. Lentokoneessa ongelmana voi olla välikorvaan kehittyvä alipaine, jolloin tärykalvo vetäytyy sisäänpäin ja korva menee ns. lukkoon.