Pelastushelikoptereiden toiminta Suomessa

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Maria/ 29 Oct 2014

Pelastushelikoptereiden toiminta Suomessa

Pelastushelikoptereiden toiminta on suomessa erittäin hyvällä tasolla, niin kuin pitääkin! Pelastushelikopterin tunnistaa helposti sen punaisesta väristä. Ilman tätä kopteria, moni ihmishenki olisi menetetty vuosien saatossa.

Näitä ”lentäviä ambulansseja” on käytetty jo niinkin pitkältä, kuin vuodesta 1945. Korean sodassa, USA alkoi ensimmäisenä näitä käyttämään. Siviilivoimille nämä pelastuskopterit tulivat käyttöön vasta 1960 luvun vaihteessa. Lääkärihelikopteri on erikoistunut ensihoitoon, sekä se toimii tehostetun hoidon tasolla.

Miehistöön sisältyvät lähes aina ensihoitolääkäri. Pelastuskoptereiden vaativimmat tehtävät sijoittuvat lääkinnälliseen toimintaan, mutta ne suorittavat myös usein etsintä, sekä pelastustehtäviä.

Lääkärihelikopteritoiminnasta Suomessa vastaa FinnHEMS. FinnHEMS vastaa lentoyhtiöiden kilpailuttamisesta ja pitää huolen siitä, että toimintaa toteutetaan sen vaatimalla tavalla. Myös laadunhallinta, sekä valvonta on FinnHEMSin vastuulla. Seuraavat muutamat vuodet pelastushelikopteripalveluita tarjoaa (2012–2022) Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n ja Scandinavian MediCopter Ab:n.

Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry pitää huolen puolestaan siitä, että pelastushelikopteri Aslakin toiminta jatkuu normaalina. Aslak on erityisesti hyvin arktisiin olosuhteisiin rakennettu monitoimipelastushelikopteri. Aslak pystyy sammuttamaan, etsimään, pelastamaan, sekä antamaan taidokasta ensihoitoa. Miehistöön kuuluu ensihoitoon erikoistunut lääkäri. Yhdistyksen toiminnan ensisijaisena tavoitteena on tietysti turvata kopteripalvelujen saatavuus Lapin asukkaille ja Lapissa vieraileville matkailijoille. Aslak ”asustaa” Sodankylässä. Keskeinen sijainti on kriittistä, sillä palvelun nopeus halutaan taata. Onhan kyseessä kuitenkin ihmishenkiä pahimmassa tapauksessa! Aslak on rekisteröity tuotemerkki myös. Pelastuskopteritoiminnasta meri- ja erämaa-alueilla vastaa Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue. Kadonneiden etsintätehtävistä vastaa taas puolestaan Suomen poliisi, joka tarvittaessa saa virka-apua Rajavartiolaitokselta.

Mikäli esimerkiksi olet talvisella patikointireissulla metsässä ja pimeä yllättää sinut nopeasti, voi pelastushelikopteri olla ainoa toivosi, ennen hypotermian iskemistä! Myös merellä on todellisia uhkia, mikäli veneesi esimerkiksi haaksirikkoutuu, on hyvä tietää että kopterista saa nopeinta mahdollista apua.

Muistan itsekin yhden tilanteen, missä kaverini kanssa olimme lähteneet kalaan merelle. Meillä oli kyllä tarpeeksi tarvikkeita, sekä bensaa, sekä tietysti hätäraketteja. Oli jo ilta, sekä pimeys laski yllemme todella nopeasti. Ennen kuin huomasimmekaan, oli säkkipimeää ja tietysti… Kyllä, arvasitte oikein. Veneemme lamput olivat menneet kylmästä hajalle. Emme uskaltaneet siis lähteä säkkipimeällä ajamaan, joten meille ei jäänyt mitään muuta vaihtoehtoa, kuin laukaista hätäraketti. Kyseinen raketti on muuten sen verran kirkas, että se näkyy aivan pomminvarmasti hieman pidemmällekin! Muistakaapa kuitenkin, ettei hätäraketteja saa ilman oikeaa hätää ampua, siitä voi seurata isot sakot!

Jäimme odottelemaan veneeseen apujoukkojen saapumista. Ei mennyt kauaakaan, kun helikopteri pyöri ympärillämme ja osoitteli meitä valolla. Kopteri oli lähetetty paikantamaan sijaintimme. Hieman myöhemmin, rajavartiolaitoksen vene saapui ja hinasi meidät rantaan. Kokemuksena tämä ”haaksirikko” oli todella pelottava, ja tässä olisi voinut käydä hullumminkin. Muistakaahan sitten aina vesillä liikkuessa pitää kaikki mahdolliset turvavarusteet mukananne. Tärkeimpinä tietysti pelastusliivit, sekä hätäraketit. Selvisimme tästä siis onneksi säikähdyksellä, ja painelimmekin suoraan kotiin. Jäimme vielä hieman ystäväni kanssa istumaan iltaa, sekä puimaan läpi illan tapahtumia. Otimmehan siinä sitten vielä casinoilmaiskierros sivustolta talletusbonuksetkin mieheen, ja lätkimme black jackia loppuillan. Heikolla menestyksellä tällä kertaa toki.

Mikäli olet kiinnostunut pelastushelikoptereiden toiminnasta enemmänkin, otathan yhteyttä suoraan toimitukseemme. Voit jättää esimerkiksi soittopyynnön alla olevaan kommenttikenttään. Vastaamme kaikkiin asiakaspalautteisiin parhaalla katsomallamme tavalla. Toisinsanoen, vastaamme kyllä kaikkeen palautteeseen heti kun vain kerkeämme!

Rauhallista talven, sekä joulun odotusta, toivottaapi koko toimiston porukka!