Insinöörin työ vaatii tarkkuutta – entä jos kuulo ei ole terävimmillään?

Yleistä
kirjoittanut Maria/ 01 May 2025

Insinöörin työ vaatii tarkkuutta – entä jos kuulo ei ole terävimmillään?

Teknisillä aloilla työskentelevä insinööri tarvitsee monenlaista osaamista: loogista ajattelua, ongelmanratkaisukykyä, teknistä ymmärrystä ja ennen kaikkea huolellisuutta. Yksi osa työkykyä jää kuitenkin usein vähälle huomiolle – nimittäin kuulo. Hyvä kuulo on työssä lähes näkymätön voimavara, kun se toimii. Mutta entä kun se ei enää toimi odotetulla tavalla?

Pienikin kuulon heikkeneminen näkyy työarjessa

Otetaanpa esimerkkinä insinööri, joka työskentelee teollisuuslaitoksessa ja vastaa tuotantolinjan laadunvalvonnasta. Hän osallistuu päivittäin palavereihin, tarkastelee laitteiden toimintaa ja on jatkuvassa vuorovaikutuksessa tiimin ja työnjohdon kanssa. Jos hänen kuulonsa on heikentynyt, niin häneltä saattaa jäädä huomaamatta olennaisia asioita – joko sanallisessa viestinnässä tai koneiden toiminnassa. Kuulo-ongelmat voivat vaikuttaa yllättävän paljon myös työtehoon ja työssä jaksamiseen.

Vaikka koulutus ja kokemus ovat pohja, insinööri palkka rakentuu myös arjen vuorovaikutuksesta – siitä, miten työtehtävät hoituvat ja kuinka selkeästi pystyt kommunikoimaan muiden kanssa. Otetaanpa toisena esimerkkinä toimistoympäristö. Projekti-insinööri vetää asiakastapaamista, jossa esitetään teknisiä ratkaisuja. Hän ei huomaa, että asiakas kysyy tarkennuksen kesken esityksen, koska kysymys esitetään hiljaisella äänellä. Tilanne menee ohi, eikä väärinkäsityksiltä vältytä. Kuulo voi siis vaikeuttaa työtehtävien hoitamista tai viestintää, se voi ajan mittaan vaikuttaa myös urakehitykseen – ja sitä kautta palkkaan.

Kuulon heikkeneminen on salakavalaa

Usein kuulon heikkeneminen etenee niin hitaasti, ettei sitä itse heti huomaa. Erityisesti insinöörit, jotka työskentelevät meluisissa ympäristöissä tai käyttävät kuulonsuojaimia, saattavat ajatella, että ajoittaiset väärinymmärrykset tai toistopyynnöt johtuvat ulkoisista häiriöistä – eivät kuulosta. Myös työyhteisö voi olla pitkään tietämätön tilanteesta. Kollegat saattavat tulkita käytöstä hajamielisyydeksi, varautuneisuudeksi tai jopa välinpitämättömyydeksi, vaikka todellisuudessa kyse on siitä, ettei henkilö yksinkertaisesti kuule kunnolla.

Miksi kuulo on tärkeä osa työturvallisuutta?

Monilla insinööreillä on vastuu myös turvallisuudesta – niin itsensä kuin muiden osalta. Työympäristöissä, joissa käytetään koneita, työkaluja tai kemikaaleja, kuuloon perustuvat hälytykset ja varoitusäänet voivat olla elintärkeitä. Jos niitä ei kuule tai reagoi niihin viiveellä, niin seuraukset voivat olla vakavia. Kuuloa rasittavat meluolosuhteet eivät ole harvinaisia teknisillä aloilla – eikä ole ihme, että meluvamma on Suomen yleisin ammattitauti. Siksi kuulon suojaaminen on tärkeää paitsi yksilön terveydelle, myös koko työyhteisön turvallisuudelle. Joskus jo pienikin väärinymmärrys voi maksaa tuhansia euroja tai viivästyttää koko tuotantoa.

Insinöörin työ vaatii tarkkuutta – vinkit kuulo huoltamiseen

Insinöörin työ vaatii tarkkuutta, joten myös omasta terveydestä on syytä huolehtia. Fyysinen kunto ja henkinen valppaus kulkevat usein käsi kädessä – oli kyse sitten säännöllisestä liikunnasta tai mielen harjoittamisesta. Kuulo ei ole poikkeus: mitä aikaisemmin siihen kiinnittää huomiota, sitä paremmat edellytykset on säilyttää sekä työkyky että elämänlaatu. Tässä muutamia käytännön vinkkejä:

Käy kuulotestissä säännöllisesti – etenkin jos työskentelet meluisissa ympäristöissä tai olet yli 50-vuotias.
Käytä kuulonsuojaimia oikeaoppisesti – ne eivät vain estä akuutteja vaurioita, vaan suojaavat kuulon herkkyyttä pitkällä aikavälillä.
Kiinnitä huomiota varhaisiin merkkeihin – jos huomaat kysyväsi usein “mitä?” tai keskustelu taustahälyn keskellä on vaikeaa.
Keskustele työterveyshuollon kanssa – selvitä miten voit pitää huolen omasta kuulosta ja mahdollisista tukimuodoista, jotka helpottavat arkea ja parantaa työn laatua merkittävästi.

Älä aliarvioi kuulon merkitystä

Kun työ vaatii tarkkuutta, niin myös kuulon on oltava terävimmillään. Kuulo on merkittävä osa ammatillista itseluottamusta, tehokkuutta ja hyvinvointia. Siksi siihen kannattaa suhtautua aivan yhtä vakavasti kuin tietoturvaan, virheettömyyteen tai projektinhallintaan. Jo pienillä teoilla – kuten säännöllisellä kuulotestillä – voit varmistaa, että kommunikaatio työyhteisössä toimii moitteettomasti.