Festarit tulevat taas, pidä korvistasi huolta!

Yleistä
kirjoittanut Maria/ 24 Apr 2017

Festarit tulevat taas, pidä korvistasi huolta!

Suomi, tämä kesäfestareiden luvattu maa, kylpee pian taas auringossa (ainakin toivottavasti) ja kansa vaeltaa innokkaana kuuntelemaan lempiartistejaan erilaisille festareille. Niitä järjestetään pitkin Suomea, ja jokaiselle viikonlopulle on nykään melkein jo ylitarjontaa. Monta kertaa juuri ennen hurjan festarikauden alkamista media tarjoilee kuluttajille neuvoja siitä, mitä kaikkea festareille kannattaa ottaa mukaan ja miten huolehtia asioista kuten riittävä vedenjuonti tai ehkäisy. Yllättävän usein jää kokonaan mainitsematta eräs tärkeä seikka; kuulo.

Kuuloliiton nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä: jos meluisassa tilanteessa ei saa selvää puheesta, joka kuuluu metrin päästä, kuulo tulisi suojata.

Myös melun kesto voi olla vaaraksi

Nykypäivänä meteli festareilla ei ole enää onneksi samaa luokkaa, mitä se oli vielä ennen vuotta 2003. Tuolloin ilmestyi uudet ohjeet asumisterveyteen, ja positiiviset muutokset alkoivatkin sen myötä. Tänä päivänä festivaalien järjestäjät ovat suhteellisen sitoutuneita pitämään desibelit kurissa. Silti kuulosuojaimia kannattaa käyttää, koska festareilla tavallista kovemmalle melulle altistutaan joka tapauksessa useamman tunnin ajalla. Tällöin kuulo ei saa ollenkaan lepohetkeä, jonka se kuitenkin tarvitsee. Tutkimusten mukaan korvat kestävät 90-100 desibelin melua tunnin tai kaksi, mutta sitten olisi jo tarvetta levolle. Korvatulpat suovat kuulolle tuon tärkeän levon.

Melualtistukselle on olemassa erilliset ohjearvot. Nyrkkisääntönä tässä on se, että joka kerta kun melu lisääntyy kolmella desibelillä, lyhentää se melualtistuksen kestoa puolella. Erot desibeleissä ovat siis pienet, mutta vaikutus altistusaikaan suuri. Huomioitavaa on myös kipukynnyksen melualtistus, joka on noin 125 desibeliä.

Liian melualtistuksen vaikutuksia

Vaikutukset voivat olla vakavia ja kestää koko eliniän. Meluvammat muodostuvat liian kovalle melulle altistumisesta, tai viettämisestä liian pitkiä aikoja meluisassa ympäristössä. Meluvamman yksi tyypillisimpiä oireita on tinnitus. Se on äärimmäisen inhottava vaiva, jonka kroonisesta muodosta kärsii Suomesas jopa puoli miljoonaa henkilöä. Tinnitus on usein jatkuvaa vinkunaa tai kohinaa, ja korkeataajuista sellaista. Jos tinnitus on seurausta meluvauriosta, sitä ei voida nykytiedolla parantaa. Lisätietoa tinnituksesta ja muista kuulovammoista on saatavilla sivustollamme. Kuuloa tulisi todella vaalia, myös juhlimisen yhteydessä. Toinen meluvamma on kuulonalenema; se kehittyy usein pikkuhiljaa.

Kuulosuojaimia on nykyään monenlaista ja joka korvalle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Ei siis ole mitään syytä jättää niitä käyttämättä, etenkään festareilla. Parempi katsoa kuin katua, joten suosittelemme jokaista lisäämään festarivarustukseensa myös kuulosuojaimet, esimerkiksi juuri hyvinkin huomaamattomat ja vaivattomasti mukaan otettavat korvatulpat.