Paraneeko korvatulehdus itsestään vai tarvitaanko siihen antibiootttia? Suuntaus on ilman ab-kuuria.

Paraneeko korvatulehdus itsestään

Korvatulehdus vaivaa yleensä lapsia, mutta se ei ole vieras myös aikuisilla. Yleisenä syynä siihen sairastumiseen on virustauti kuten esimerkiksi flunssa. Korvatulehdusta pyritään aina hoitamaan antibioottikuurilla, mutta nykyään on suuntaus yhä enemmän siihen, että sitä ei enää määrätä, mikäli ilman kuuria tulehdus alkaa parantua. Jos pienestä lapsesta on kysymys, se vaatii vanhemmilta huomattavasti malttia varsinkin taudin alkuvaiheessa. Lapsihan on itkuinen, saattaa syödä huonosti ja öistä muuttuu hyvinkin rauhattomia. Paraneeko korvatulehdus itsestään ja milloin?

Milloin korvatulehdus paranee itsestään?

Korvatulehdus tarkoittaa äkillistä välikorvatulehdusta. Se tarkoittaa myös sitä, että se alkaa äkisti ja on lyhytkestoinen. Jos oireilu alkaa yöllä, voi kipuilua lievittää itsehoidolla ja ottaa yhteyttä lääkäriin vasta seuraavana päivänä. Jos samaan aikaan ei ole nuhakuumetta, on hyvin mahdollista, että korvatulehdus paranee itsestään.

Korvatulehdus paranee itsestään, jos sille antaa aikaa. Lääkäriinhän lähdetään yleensä heti, kun ensimmäiset oireet ovat ilmaantuneet ja silloin myös korva näyttää kaikkein pahimmalta. Jos potilasta lääkitään heti ja kipu laantuu, niin lääkäriin ei tarvitse lähteä heti. Sama pätee, jos on korvatulehdus aikuisella.

Onkin sanottu, että mikäli ensimmäisen 12 tunnin yli selviää kunnialla, jopa 80 prosentissa tapauksista, korva alkaa paranemaan itsestään. Jos on epävarma tilanteessaan, on mahdollisuus ottaa yhteyttä etävastaanotolle joko chatilla tai videon avulla. Silloin lääkäri voi määrätä kipua lieventäviä lääkkeitä ja jos se ei auta, on käytävä vastaanotolla.

Miksi antibioottia pyritään välttämään?

Antibioottikuureja pyritään välttämään siksi, että varsinkin lapsilla ne sotkevat suoliston omaa bakteerikantaa. Lisäksi koetaan uhkakuvana myös se, että jos antibiootteja käytetään paljon, niiden teho laskee ja niitä pitäisi käyttää entistä enemmän. Siksi onkin määritelty, että yli neljä antibioottikuuria vuodessa on jo määrä, jolloin tilanteen pitää erikoislääkäri arvioida.

Jos lapsella on usein korvatulehdus, hänelle voidaan myös laittaa korviin putket. Käytännössä se tarkoittaa, että tärykalvolle tehdään reikä ja sinne asetetaan pieni ilmastointiputki, jolloin välikorva saa tavallaan ilmastoinnin. Silloin välikorvassa syntyvä erite vähenee ja samalla myös riski sairastua korvatulehdukseen. Toimenpide on hyvin lyhyt ja kestää vain muutaman minuutin.

Putki pysyy korvassa keskimäärin 8-9 kuukautta, joskus jopa 2 vuotta. Sen jälkeen korva yleensä työntää sen ulos ja tutkimuksissa on todettu, että noin joka kolmannelle joudutaan harkitsemaan sitä, että putket laitetaan uudelleen. Se on kuitenkin hyvä tai jopa parempi ratkaisu kuin antibioottikuuri. Putkien laittaminen on vähän kuin online kasinot, että elämä jatkuu huomattavasti parempana jonkin aikaa sen jälkeen.

Paraneeko korvatulehdus itsestään ja mikä sille altistaa?

Jos korvatulehdus paranee itsestään, niin mitkä ovat ne seikat, jotka sille altistavat? Yksi yleisin syy on flunssa, joka niin sanotusti iskee myös korviin. Toinen, mikä altistaa korvatulehdukselle on myös tupakansavu ja se, jos vanhemmilla on ollut korvatulehduskierre lapsena. Ei myöskään voi unohtaa sitä, että korvan rakenteella on suuri merkitys. Usein myös sanotaan, että ne lapset, jotka käyttävät tuttia, voivat saada korvatulehduksen helpommin.

Rintaruokintaa on puolustettu pitkään ja sanottu, että se suojaa jonkin verran tulehduksilta. Äidinmaidossahan on huomattavan paljon vasta-aineita, jotka toimivat hyvin tehokkaana suojana erilaisia tauteja vastaan.

Mitkä lääkkeet sopivat parhaiten itsehoitoon?

Korvatulehduksen itsehoitoon sopivat parhaiten parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet kuten naprokseeni tai ibuprofeeni. Silloin täytyy kuitenkin olla varma, että näiden käytölle ei ole mitään muuta estettä. Jos kipu korvissa on kova, voi käyttää molempia lääkeryhmiä, sillä niiden yhteiskäyttö on mahdollista. Apteekista voi myös hakea puuduttavia korvatippoja, joiden avulla voi lyhytaikaisesti oireita pyrkiä lieventämään.

Paraneeko korvatulehdus itsestään, ilman antibiootteja, on paljon kiinni siitä, millainen tulehdus on ja onko tulehduksia ollut useampia saman vuoden aikana. Jos lääkekuureja on syönyt saman vuoden aikana useampia, pyritään antibioottikuuria välttämään mahdollisimman pitkään.

Millä eläimellä on paras kuulo?

Arvaatko, millä eläimellä on paras kuulo?

Ihmiskorvan ulottumattomissa on uskomaton äänimaailma. Meidän korviemme kuuloalue on vain 20 hertsistä 20 kilohertsiin. Vertailun vuoksi esimerkiksi koirat kuulevat 40 hertsistä 46 kilohertsiin. Ihmiskorvan kuuloalueen ulkopuolella useat eläimet kuulevat todella matalia infraääniä ja huiman korkeita ultraääniä ja siksi onkin mielenkiintoista selvittää, millä eläimellä on paras kuulo. Varsinkin hyönteiset käyttävät monen taajuisia ääniä ja niiden kuulo onkin todella huippuluokkaa, mutta yllättäen hyvin kuulevia eläimiä on paljon myös nisäkkäissä.

Joko arvaat, millä eläimellä on paras kuulo?

Toiselle sijalle pääsevät norsut, jotka ääntelevät selvästi ihmisen kuuloaluetta alhaisemmilla infraäänillä. Nämä erittäin matalat äänet matkaavat toisten norsujen korviin jopa kilometrien päähän. Ykkössijaa pitää kuitenkin pienempi eläin, nimittäin maailman ainoa lentävä nisäkäs eli lepakko. Erikoislaatuisen kuulonsa avulla se pystyy kuulemaan jopa hyönteisten askeleet. Lepakot lähettävät erilaisia äänisignaaleja hyvin laajalla skaalalla ja käyttävät palaavien ääniaaltojen kuulemista kaikuluotaimena pyydystääkseen saaliikseen hyönteisiä.

Ihmisen ikääntyessä, myös kuulo heikkenee. Yleensä ikääntymiseen liittyvä kuulon alenema tarkoittaa sitä, että vanhemmat ihmiset eivät enää kuule niin korkeita ääniä kuin kuulivat vielä nuoruudessaan. Yleensä jo yli kahdeksantoistavuotiaat eivät enää kuule 17,4 kilohertsin taajuisia ääniä. Kuulon huononeminen johtuu monesti suoraan ikääntymisestä, mutta kuulo voi heikentyä myös vahingoittuessaan esim. altistuessaan liian usein melulle.

Huononeeko myös eläimen kuulo vanhetessaan?

Myös eläinten kuulo heikkenee ikääntymisen myötä. Huomaamme tämän ilmiön helpoiten seuraamalla lemmikkiemme vanhentumista. Esimerkiksi koirien ja kissojen kuulo voi vanhemmiten hiipua lähes kokonaan. Ihminen voi vaikuttaa kuulonsa säilymiseen suojaamalla sitä kovilta ääniltä. Pidetään siis huoli sekä lemmikkiemme että myös omasta kuulostamme suojelemalla niitä liian kovalta melualtistumiselta.

Matala humina korvissa alkaa yleensä yllättäen.

Onko matala humina korvassa vaaraton vaiva

Matala humina korvassa on yksi tinnituksen oireita. Tinnitukseksi luokitellaan esimerkiksi korvien humina, kohina, vinkuminen ja soiminen. Kyseessä on kiusallinen vaiva, joka voi tuntua joko molemmissa tai vain toisessa korvassa. Vaarallista matala humina ei yleensä harmillisuudestaan huolimatta ole ja tinnitus on myös yllättävän yleistä. Tutkimusten mukaan jopa joka kymmenes suomalainen kärsii tinnituksesta jatkuvasti ja sitäkin useampi ajoittain.

Matala humina korvassa liittyy usein ikään

Yleisin syy korvien huminalle voidaan jäljittää sisäkorvan hiusverisuoniston rappeutumiseen. Tämä ei ole vaarallista, vaan liittyy ikääntymisen mukanaan tuomiin muutoksiin. Sisäkorva on saattanut vaurioitua myös muulla tavoin. Näin voi tapahtua, mikäli korva altistuu äkilliselle tai jatkuvalle metelille tai korvaan on osunut isku. Myös jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa huminaa korvissa.

Silloin, kun korvien humina ei ole jatkuvaa vaan tilapäistä, syy voi löytyä myös verenpainetaudista. Humina saattaa liittyä paniikkihäiriöön, mikäli myös oireiston muut ehdot täyttyvät. Korvien huminaa voivat aiheuttaa tai pahentaa muun muassa pitkittynyt väsymys, liiallinen alkoholin käyttö, säännöllinen tupakan poltto ja stressi, joka ei löydä purkautumismuotoja. Monenlaiset artikkelit netissä kertovat huminan erilaisista syistä lisää, joskin lopullinen diagnoosi kuuluu lääkärille.

Milloin lääkäriin

Jos korvien humina häiritsee itseä kohtuuttomasti tai tuntuu vaikuttavan kuuloon, kannattaa hakeutua korvalääkärille. Huminaan on saatavilla erilaisia hoitomuotoja, joista saattaa olla apua. Mikäli kuulo on alentunut, voidaan käyttöön ottaa kuulokoje. Suosittu hoitomuoto on myös niin sanottu uudelleenoppimishoito. Siinä varsinaista kohinaa ei saada loppumaan, mutta aivojen totuttua ääneen, se ei enää häiritse.

Korvatarkastus

Korvatulehdus aikuisella

Monesti ajatellaan, että korvatulehdus on lasten tauti, mutta itse asiassa korvatulehdus aikuisella on melko tavallinen tauti, joka iskee silloin tällöin. Tavallisesti aikuisella korvatulehdus on korvakäytävässä, ja sitä voidaan yrittää ennaltaehkäistä omilla toimilla, kuten pitämällä korvakäytävät kuivina ja tuulelta sekä kylmältä suojattuina. Mutta mistä sitten tietää, milloin korvan vihlonnan takana on korvatulehdus, ja miten aikuisten korvatulehdusta oikein hoidetaan?

Millaisia oireita korvatulehdus aikuisella aiheuttaa?

Aikuisen välikorvatulehdus voi oireilla eri tavalla, mutta yleisimpiä korvatulehduksen oireita ovat korvan kipeytyminen ja kosketusarkuus. Myös syöminen voi tuntua hankalalta, sillä leukojen liikuttaminen aiheuttaa korvassa kipua. Lisäksi korva voi olla punainen ja voi kutista. Vaikka korva kutisisi, kannattaa muistaa, että sitä ei tule missään nimessä raapia, sillä se voi pahentaa oireita.

Tulehtunut korva voi myös vuotaa eritettä. Jos korvasta vuotaa eritettä, tulee aina lähteä lääkärille, sillä silloin pelkkä kotihoito ei välttämättä riitä, vaan tarvitsee myös antibioottikuurin. Korvatulehdus voi nostaa aikuisilla myös kuumeen. Jos huomaat korvatulehduksen oireita itselläsi, kannattaa aina käydä näyttämässä korvaa lääkärille, sillä se saattaa vaatia lääkehoitoa, jotta paraneminen voi alkaa.

Mistä aikuisen välikorvatulehdus saa alkunsa?

Korvatulehdus aikuisella saa usein alkunsa tahattomasta raapaisusta, joka voi tapahtua esimerkiksi yöaikaan tai sitten korvia puhdistaessa. Kun korvan iho rikkoutuu, portti tulehduksen aiheuttajalle aukeaa, ja tulehdus voi alkaa kehittymään. Se kehittyy usein noin viikossa, ja se pahenee asteittain. Oireina ovat kutina ja hilseily, mutta myöhemmin myös korvan vihlonta. Vaivasta voi tulla akuutti, jolloin korvasärkyä ei enää kestä, vaan lääkärille tulee lähteä saman päivän aikana.

Toinen syy sille, miksi korvatulehdus aikuisella saa alkunsa, on korvaan joutunut kosteus, joka hautoo korvan ihoa. Hautova kosteus voi rikkoa korvan ihon, josta voi myöhemmin alkaa kehittyä korvatulehdus. Tästä johtuen korvatulehduksesta puhutaan usein uimarien tautina, sillä heidän korvansa joutuvat jatkuvasti koetukselle.

Korvatulehduksen kotihoito

Korvatulehduksen aiheuttamaa kipua voidaan hoitaa myös kotona tiettyyn pisteeseen asti, mutta voi olla viisasta käydä lääkärillä, sillä joskus korvatulehdus tarvitsee antibioottikuurin parantuakseen nopeammin. Korvatulehduksen oireita voidaan lievittää särkylääkkeillä, ja paranemista voi edistää riittävällä levolla. Levon ei tarvitse olla nukkumista, vaan rauhallista oleskelua, kuten elokuvan katsomista, uutisten lukemista ja sen selvittämistä, millainen kryptovaluutta cardano oikein on. Omat mielenkiinnon kohteesi määrittelevät sen, mitä lepoaikana haluat tehdä, kunhan et rasita itseäsi fyysisesti liikaa.

Korvatulehdus paranee lähes aina itsestään, jos se vain saa tarpeeksi aikaa paranemiseen. Jos korvasta kuitenkin vuotaa nestettä, tulisi se käydä näyttämässä lääkärillä, jotta neste saataisiin poistettua tarpeen mukaan. Kun korvatulehdus on parantunut, kannattaa pitää mielessä liiallisen korvien puhdistamisen vaarat, jotta tauti ei uusisi niin nopeasti.

Onko korvatulehdus aikuisella ennaltaehkäistävissä?

Korvatulehduksen syntyä voidaan ennaltaehkäistä omin toimin. Esimerkiksi liiallinen korvien puhdistaminen vanupuikolla kannattaa jättää väliin, sillä korvavaikun tehtävänä on suojata korvien herkkää ihoa ja edistää veden poistumista korvakäytävästä. Korvan anatomia on suunniteltu niin, että korvatulehdusta ei pääse niin herkästi syntymään, ellei itse ole sitä aiheuttamassa. Tärkeää onkin olla raapimatta korvakäytävää millään, jotta iho pysyy terveenä.

Korvat tulisi myös pitää kuivina, jotta tulehdusta ei pääse syntymään. Korvien kuivaaminen voikin auttaa ehkäisemään tulehduksen syntymistä. Muista myös suojata korvasi kovalta viimalta esimerkiksi korvaläppien, pipon tai huivin avulla. Näin ne eivät pääse vilustumaan.

Myös erilaiset kuulokkeet voivat aiheuttaa sen, että korvatulehdus aikuisella saa alkunsa. Korvatulehduksen syntymistä voi ehkäistä sillä, että jättää käyttämättä epämiellyttävältä tuntuvia kuulokkeita ja pitää kuulokkeet aina puhtaina, jotta korviin ei pääse likaa ja mikrobeja. Likaisten kuulokkeiden käyttö voi aiheuttaa korvien kutinaa, joka puolestaan saa raapimaan korvia, jolloin korvatulehdus voi saada alkunsa.

Jännityspäänsärky johtuu kallonpohjan lihaksista

Kallonpohjan lihakset ja jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on ikävä tunne, joka saattaa kestää pitkään. Se voi alkaa äkillisesti ja vaivata monissa tilanteissa, joissa keskittymisen pitäisi olla kunnossa. Kallonpohjan hieronta on tunnetusti apukeino, jolla jännityspäänsärkyä voi vähentää ja parhaimmillaan sen voi poistaa jopa kokonaan. Kallonpohjan lihakset tarvitsevat nimittäin huoltoa samaan tapaan kuin muutkin lihakset. Jos niitä ei huolla, voi seurauksena olla ikävää päänsärkyä.

Kallonpohjan lihakset kuntoon

Monet meistä eivät edes ajattele sitä tosiasiaa, että myös kallonpohjassa on lihaksia. Jos niska-hartiaseutu on jännityksessä, vaikuttaa se myös kallonpohjaan ja alkaa tuntumaan takaraivolla. Tällainen kipu saattaa poistua hetkeksi kipulääkkeellä, mutta palaa aina takaisin. Tällöin ainoa apu on kallonpohjan hieronta, joka vaikuttaa suoraan kallonpohjan tärkeisiin lihaksiin.

Lihasongelmat ovat tuttuja monelle ja usein esimerkiksi selän takia käydään hierojalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että lihaksia on myös siellä, missä ne eivät ole niin hyvin näkyvissä. Myös kallonpohjan lihaksia voi käydä hoitamassa hierojalla. Joko päähieronta tai varsinainen kallonpohjan hieronta ovat molemmat todella toimivia keinoja hoitaa jännityspäänsärkyä.

Kallonpohjaa voi painella myös itse

Jos jännityspäänsärky on todella kova eikä hierojalle pysty lähtemään juuri sillä hetkellä, voi kallonpohjaa painella myös itse. Kallonpohjassa on niin sanottu niskarusetti, jonka alueelta painelemalla saa helpotusta tukalaan oloon. Käytännössä tämä alue löytyy siis takaraivolta. Tehokkainta on, kun aluetta painelee peukaloilla.

Akuutti meluvamma voi vaatia hoitoa

Korvakipu kovan äänen jälkeen eli akuutti meluvamma

Korvakipu kovan äänen jälkeen tunnetaan myös nimellä akuutti meluvamma. Akuutti tarkoittaa nimenomaan sitä, että kipu on ilmaantunut aivan yllättäen. Yleisimpiä akuutin meluvamman aiheuttajia ovat esimerkiksi äänekkäät työkoneet, moottoriurheilu, ampumaurheilu tai kovaääninen musiikki esimerkiksi festareilla tai klubilla. Akuutti meluvamma syntyy, kun sisäkorvan sietokyky ylittyy. Tämän seurauksena korvat alkavat soida. Korvissa voi esiintyä myös lukkoisuutta ja tukkoisuutta.

Korvakipu kovan äänen jälkeen saattaa vaatia hoitoa

Joissakin tapauksissa korvan akuutti meluvamma voi vaatia hoitoa. Tämä on yleistä silloin, kun kova melu on kestänyt pitkään tai se on ollut erityisen voimakasta. Meluvamman seurauksena joitakin sisäkorvan aistinsolujen voi vaurioitua ja tuhoutua välittömästi. Tällöin mitään ei ole enää tehtävissä niiden pelastamiseksi. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Yleensä sisäkorvan aistisolut vaurioituvat, jolloin niiden toiminta heikkenee. Toiminta ei kuitenkaan heikkene pysyvästi, vaan aistisolut palautuvat aikanaan. Jotta aistisolut voisivat toipua akuutista meluvammasta, vaaditaan siihen hyviä olosuhteita. Tämä tarkoittaa sitä, että itseään ei saisi altistaa kovalle melulle vähään aikaan. Esimerkiksi festarit toisensa perään eivät anna aistisoluille mahdollisuutta toipua.

Akuutin meluvamman seuraukset

Jos korvia altistaa kovalle melulle jatkuvasti, voivat seuraukset olla pysyviä. Myös akuutin meluvamman seuraukset voivat aivan yhtä hyvin olla pysyviä. Korvien soiminen eli tinnitus sekä kuulon pysyvä heikkeneminen ovat tyypillisimpiä vammoja, joita melulle altistumisesta seuraa. Tämän vuoksi korvia tulee suojata kovilta ääniltä.

Menieren tauti – inhottava vaiva korvassa

Huimaus on yksi Menieren taudin oireista

Aivan kuten mikä tahansa muukin osa ihmisessä, herkät korvamme voivat saada sairauksia. Osa niistä on niin kummallisia oireiltaan, tai niitä on vaikea yhdistää selvittääksemme taudin alkuperän. Yksi tällainen harvinaisempi oireyhtymä, jonka syytä ei varmasti tiedetä, on Menieren oireyhtymä.

Menieren tauti yhdistää outoja oireita

Tässä oireyhtymässä voi henkilöllä esiintyä huimausta, jossa tuntuu että koko ympäristö pyörii tai epämääräistä jalkojen keinutusmaista huimausta. Muita oireita ovat paineen tuntuminen korvassa, tai tunne kuin korvat täyttyisivät. Kuulo voi myös huonontua oireyhtymän aikana, tai korvissa voi alkaa aika ajoin soida. Tätä tautia kutsutaan joskun myös kolmen H:n taudiksi, sillä oireina ovat Huimaus, Humina sekä Huonokuuloisuus.

Tämä tauti ei suinkaan ole kovin yleinen, sillä sitä esiintyy keskimäärin yhdellä 10 000:sta. Tauti ilmenee yleensa 20 ja 60 ikävuoden välillä. Oireista etenkin korvan täyttymisen tunne johtuu siitä, että tauti johtuu nesteen lisääntymisestä sisäkorvassa. Kuulon heikkenemisen lisäksi tämä voi vaikuttaa myös tasapainoaistiin, sillä tasapainoelinkin sijaitsee korvassa.

Miten tautia voidaan hoitaa?

Jotta nestettä ei kertyisi kroppaan eikä sitä myötä myös sisäkorviin, suositellaan tätä oireyhtymää sairastaville vähäsuolaista ruokavaliota. Näitä huimauksen kaltaisia tilanteita varten voidaan myös harjoitta atasapainoaisita, kuten näön ja tasapainon yhteistyötä. Tällöin tilanne ei tunnu niin epämukavalta ja pelottavalta tautia sairastavalle, kun hän ei täysin menetä kontrolliaan huimaavassa olotilassaan. Tautia voidaan tarpeen tulleen hoitaa myös kahdella eri lääkkeellä, jotka vähentävät juurikin tätä oireiden aiheuttajaa, eli nesteitä sisäkorvassa. Näitä ovat betahistidiini ja erinäiset nesteitä poistavat lääkkeet. Tautiin voi liittyä myös joitain sen laukaisevia tekijöitä, kuten kahvi tai tupakka. Nämä ovat hyvin yksillökohtaisia, ja luonnollisesti oireyhtymän oireita voidaan helpottaa tai poistaa, kun vältetään näitä laukaisevia tekijöitä. Tarvittaessa, pahoissa Menierentautitapauksissa voidaan käyttää erilaisia lääkeruiskutuksia korvaan, tai tarvittaessa jopa kirurgisia toimenpiteitä.

Jos tunnistat näitä oireita itselläsi tai jollain lähipiirissäsi, voi olla syytä mennä lääkärin puheille. Toki jonkin verran voi ensin itse tarkkailla tilannetta, ja kirjata esimerkiksi ylös, missä tilanteessa oireet ilmaantuivat. On hyvä myös kirjata ylös, mikäli huomaat jotain tekijöitä, miktä laukaisevat oireet.

Mitä tehdä, kun kuulo heikkenee?

Korvan rakenne

Kuulon heikkeneminen voi olla vähittäistä tai äkillistä. Useimmiten kuulo heikkenee vähitellen ihmisen vanhetessa. Se voi myöskin liittyä liialliseen vahaan korvassa, tai flunssan aiheuttamaan kuulon heikkenemiseen. Nämä kaksi oiretta on hoidettavissa, mutta jos kuulo on heikentynyt äkillisesti, on tilanne vakavampi. Kuulon äkillinen heikentyminen voi johtua jostakin onnettomuudesta tai tapaturmasta, kuten voimakkaasta räjähdyksestä lähellä, pitkäaikaisesti kovalle melulle altistumisesta tai sukeltamisesta.

Jos kuulon heikkenemiseen liittyy lisäksi esimerkiksi suhinaa, huimausta tai joitain muita oireita, voi syynä olla sisäkorvan tai kuulohermon vioittuminen. Korvan vuotaminen puolestaan viestii useimmiten tulehduksesta.

Mitä voi tehdä, jos kuulo heikkenee?

Jos kyseessä on liiallinen korvavaha, on sitä poistettava korvasta. Se onnistuu osittain vanupuikolla, mutta turvallisemmin ja paremmin korvat saa putsattua apteekista saatavalla liuoksella. Sitä laitetaan yön ajaksi korviin. Aamulla nesteen voi pestä pois korvista. Muista kuitenkin suihkutella varovasti herkkiä korvia.

Jos kuulon heikkeneminen on flunssasta johtuvaa, menee se useimmiten ohitse itsestään flunssankin päättyessä. Jos kuitenkin haluat edesauttaa tätä jo flunssan aikana, voi limakalvojen turvotusta laskevat lääkkeet olla avuksi.

Äkillisessä kuulon heikkenemisessä, tai jos syynä ei ole kumpikaan näistä edellämainituista, on syytä hakeutua lääkärin puheille. Etenkin jos kuulon heikkenemiseen liittyy muitakin oireita, kuten jonkinlaista vuotoa tai tasapainon suhteen heikkoa oloa, on syytä hakeutua mahdollisimman nopeasti ammattilaisen tutkittavaksi.

Kuuloon voi hetkittäin vaikuttaa myös korvan sisäisen ja ulkopuolella olevan paineen ero. Tämä tapahtuu usein lentokoneessa, kun paine muuttuu äkillisesti, ja tuntuu kuin korvat olisivat lukkiutuneet. Etenkin lapsille, joiden korvakäytävät ovat kapeammat, tämä voi olla hyvinkin kivuliasta.

Kuulon heikentyminen iän myötä

Normaalisti kaikilla heikkenee kuuloaisti jonkin verran vanhetessa. Tämä on normaalia, eikä siitä pidä liikaa huolestua. Tämä on tietenkin harmillinen vaiva, mutta niin kauan kun se ei häiritse päivittäisiä rutiineja ja askareita, niin ei ole syytä huolestua. Jos kuitenkin kommunikointi ja arkielämä alkaa vaikeutua kuulo-ongelmien vuoksi, kannattaa harkita erilaisia kuuloa parantavia apulaitteita. Näitä on erilaisia sähköisiä, jotka voidaan muotoilla juuri sinun korvaasi sopivaksi.

Festarit tulevat taas, pidä korvistasi huolta!

fesatar

Suomi, tämä kesäfestareiden luvattu maa, kylpee pian taas auringossa (ainakin toivottavasti) ja kansa vaeltaa innokkaana kuuntelemaan lempiartistejaan erilaisille festareille. Niitä järjestetään pitkin Suomea, ja jokaiselle viikonlopulle on nykään melkein jo ylitarjontaa. Monta kertaa juuri ennen hurjan festarikauden alkamista media tarjoilee kuluttajille neuvoja siitä, mitä kaikkea festareille kannattaa ottaa mukaan ja miten huolehtia asioista kuten riittävä vedenjuonti tai ehkäisy. Yllättävän usein jää kokonaan mainitsematta eräs tärkeä seikka; kuulo.

Kuuloliiton nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä: jos meluisassa tilanteessa ei saa selvää puheesta, joka kuuluu metrin päästä, kuulo tulisi suojata.

Myös melun kesto voi olla vaaraksi

Nykypäivänä meteli festareilla ei ole enää onneksi samaa luokkaa, mitä se oli vielä ennen vuotta 2003. Tuolloin ilmestyi uudet ohjeet asumisterveyteen, ja positiiviset muutokset alkoivatkin sen myötä. Tänä päivänä festivaalien järjestäjät ovat suhteellisen sitoutuneita pitämään desibelit kurissa. Silti kuulosuojaimia kannattaa käyttää, koska festareilla tavallista kovemmalle melulle altistutaan joka tapauksessa useamman tunnin ajalla. Tällöin kuulo ei saa ollenkaan lepohetkeä, jonka se kuitenkin tarvitsee. Tutkimusten mukaan korvat kestävät 90-100 desibelin melua tunnin tai kaksi, mutta sitten olisi jo tarvetta levolle. Korvatulpat suovat kuulolle tuon tärkeän levon.

Melualtistukselle on olemassa erilliset ohjearvot. Nyrkkisääntönä tässä on se, että joka kerta kun melu lisääntyy kolmella desibelillä, lyhentää se melualtistuksen kestoa puolella. Erot desibeleissä ovat siis pienet, mutta vaikutus altistusaikaan suuri. Huomioitavaa on myös kipukynnyksen melualtistus, joka on noin 125 desibeliä.

Liian melualtistuksen vaikutuksia

Vaikutukset voivat olla vakavia ja kestää koko eliniän. Meluvammat muodostuvat liian kovalle melulle altistumisesta, tai viettämisestä liian pitkiä aikoja meluisassa ympäristössä. Meluvamman yksi tyypillisimpiä oireita on tinnitus. Se on äärimmäisen inhottava vaiva,  jonka kroonisesta muodosta kärsii Suomesas jopa puoli miljoonaa henkilöä. Tinnitus on usein jatkuvaa vinkunaa tai kohinaa, ja korkeataajuista sellaista. Jos tinnitus on seurausta meluvauriosta, sitä ei voida nykytiedolla parantaa. Lisätietoa tinnituksesta ja muista kuulovammoista on saatavilla sivustollamme. Kuuloa tulisi todella vaalia, myös juhlimisen yhteydessä. Toinen meluvamma on kuulonalenema; se kehittyy usein pikkuhiljaa.

Kuulosuojaimia on nykyään monenlaista ja joka korvalle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Ei siis ole mitään syytä jättää niitä käyttämättä, etenkään festareilla. Parempi katsoa kuin katua, joten suosittelemme jokaista lisäämään festarivarustukseensa myös kuulosuojaimet, esimerkiksi juuri hyvinkin huomaamattomat ja vaivattomasti mukaan otettavat korvatulpat.

Suomalaisen viittomakielen historia

Suomalaisen viittomakielen historia juontaa juurensa 1800-luvun puoliväliin. Tuolloin Ruotsissa opiskellut kuuro Carl Oscar Malm perusti Suomeen ensimmäisen kuurojenkouluun Porvooseen vuonna 1846. Malmin käyttämä viittomakieli levisi suomalaisten kuurojen käyttöön ja eriytyi omaksi kielekseen kuurojen keskuudessa. Kuitenkin vuoden 1800-luvun lopulla Suomessakin alettiin suosia kuurojen opetuksessa oralismia eli puhemetodia, jonka mukaan kuurojen tulisi oppia puhumaan ja hylätä viittomakieli. Oralismin myötä viittomakielen käyttö kiellettiin kouluissa jopa rangaistuksen uhalla. Kuurot jatkoivat kuitenkin viittomakielen käyttöä salaa asuntoloissa ja erilaisissa kuurojen yhdistyksessä. Viittomakielestä tuli näin ollen kuuroyhteisöjen sisäinen salakieli ja kuurot käyttivät kuulevien seurassa koulussa opetettua puhekieltä.

viittomakielen historia

Vuoden 1970-luvun jälkeen Suomessa alettiin suhtautua kuuroihin ja viittomakieleen vihdoin myönteisemmin. Tällöin viittomakielestä tuli opetuksen apuväline ja jopa kuurojen lasten vanhemmille alettiin opettaa viittomakieltä.  1970-luvulla syntyi myös kuurotietoisuusliike, jonka missiona oli tasa-arvoisuuden vaatimus. Sen mukaan kuuroilla tulisi olla yhteiskunnassa samat oikeudet, arvo ja velvollisuudet kuten kuulevillakin. Myöskin omasta kielestä tulisi olla ylpeitä ja kuurojen tulisi saada tuntea itsensä yhtä tärkeiksi kuin muutkin yhteiskunnan jäsenet. Kuurotietoisuus nosti esille asioita, jotka olivat jo ennestään tuttuja, mutta liike toi ne vahvemmin ja selkeämmin esille. Kuurotietoisuusliikkeellä on erityisen tärkeä asema suomalaisen viittomakielen historiassa, sillä sen jälkeen kuurojen asemassa on tapahtunut pysyviä muutoksia, josta kertoo myös vuonna 1979 säädetty invalidihuoltolaki, johon on lisättynä tulkkipalvelu. Lisäksi viittomakielisen opetuksen mahdollisuus kaikille lisättiin vuonna 1991 Suomen peruskoululakiin. Vuonna 1995 puolestaan viittomakieli sai perustuslaillisen aseman, joka on turvannut kuurojen aseman oppia omaa kieltään sekä käyttää sitä vapaasti.

Nykyään Suomessa on käytössä kaksi viittomakieltä, suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli. Suomenruotsalainen viittomakieli on Unescon kriteereiden mukaan vakavasti uhanalainen kieli ja se on vaarassa kadota. Suomenruotsalaisen viittomakielen opetusta tarjotaankin vain harvoin.